Pagina principala
Locatie
Program
Concerte
Timp liber
Editii precedente
Contact

Obiective turistice

Localitatea se situează în sudul județului Caraș-Severin, pe DJ 571A, la numai câțiva kilometri nord de Dunăre, în dreptul Porților de Fier ale Dunării. 125 km față de reședința de județ, 14 km de orașul Moldova Nouă.

De vizitat:
Peștera Padina Matei,
Grota Haiducească,
Complexul de mori din localitatea Gârnic - funcționabile,
Rezervația naturală Valea Mare,
Complexul de cascade de pe pârâul Modăvița,
Complexul de mori de pe râul Gramensca.

Traditii

Comunitatea a reușit, de-a lungul timpului să-și păstreze foarte bine limba, cultura și obiceiurile din țara de baștină. În sate se vorbește și acum limba cehă, casele pestrițe rețin elemente arhitecturale specifice, gospodinele te îmbie cu colaci tradiționali cehești iar seara bâtrănii povestesc istorioare din trecuturi îndepărtate.
Evenimente locale:
"Fărșang" - bal mascat, cu 6 săptămâni înainte de sărbătorile Pascale
Balul Secerișului la Gârnic, în luna august
Târg lunar la Gârnic, ultima duminică din lună
Festival Rocker's Gârnic

Scurt istoric

Un impuls important către prima popularizare a zonei Banatului a fost oferit de Magyarly. Acesta se ocupa de exploatarea lemnului și era originar din Oravița. Cu promisiunile sale, a reușit să convingă câteva zeci de familii cehe să se mute într-o zonă împădurită și nepopulată din Munții Locvei. În anul 1823 a fost fondat primul sat ceh, Sfânta Elisabeta (Elisabethfeld), dispărut ulterior din cauza lipsei unei surse de apă. Următorul sat, Sfânta Elena, a fost fondat în anii 1824-1825. Ambele sate au fost botezate după numele celor două fiice ale lui Magyarly. Afaceristul nu și-a îndeplinit promisiunile, lucru care i-a obligat pe țărani să servească drept grăniceri la granița Imperiului Austro-Ungar.
Al doilea val de imgranți a venit în anii 1827-1828. Acest val avea un rol militar, prin intermediul său a fost asigurată paza graniței Imperiului. În acea perioadă au fost întemeiate următoarele 7 sate cehești: Bigăr (Bígr), Eibenthal, Ravensca (Rovensko), Șumița (Šumice) și cel mai mare sat ceh din România, Gârnic (Gernik) dar și satul Frauenwiese (Frauvízn, Poiana Muierii), care în anii 60 ai secolului 19 a dispărut. Coloniștii cehi provin din mai multe regiuni:Pardubicka, Královéhradecka, Chrudimska, Jaroměřska, Domažlicka, Plzeňska, Klatovska, împrejurimile Pragăi, Berounska, Hořovicka, Slánska, Českobrodska, Kouřimska a Příbramska, Kolínska, Kutnohorska dar și altele. În afară de cei stabiliți în satele menționate, cehi s-au mai stabilit și în orașele cu o populație predominant română: Moldova Nouă, Orșova, Arad, Timișoara.
La recensământul din 1992 în România erau 5800 de etnici cehi, iar la cel efectuat în 2011, populația comunei Gârnic se ridica la 1.268


Moldova Noua
Gârnic
Clisura Dunarii